Македонка се обрати пред ОН на Светскиот ден на лицата со Даунов синдром

Претставник на Македонија имаше свое обраќање во седиштето на Обединетите нации во Њујорк по повод Светскиот ден на лицата со Даунов Синдром – пристап до здравствени услуги и информации за сексуално и репродуктивно здравје, соопштија од Македонската асоцијација за Даунов синдром.

Македонка се обрати пред ОН на Светскиот ден на лицата со Даунов синдром

Светскиот ден на лицата со Даунов синдром се одбележува секоја година на 21-ви Март – симболично одбран датум поради трите копии на 21-от хромозом (трисомија 21) што се присутни во клетките на лицата со оваа состојба.

Темата годинава беше „Здравје и добросостојба – пристап и еднаквост за сите“ а конференцијата има за цел да помогне во остварување на правата на лицата Даунов синдром и други типови попреченост да уживаат највисоки здравствени стандарди без дискриминација, како што е пропишано со Член 25 од Конвенцијата за права на лица со попреченост (која Р.Македонија ја ратификуваше во декември 2011).

– Росица Колева, активистка на Трисомија 21 – Скопје, чиј предлог-говор беше избран од Down Syndrome International – главниот организатор на конференцијата ја претстави Македонија пред очите на целиот свет. Таа како сестра на младо момче со Даунов синдром, но и како професионалцец (логопед/дефектолог) ја раскажа својата приказна пред меѓународната заедница.

– Росица беше нашиот гласноговорник за проблемите со кои се соочуваат лицата со Даунов синдром од аспект на здравствената заштита. За своите искуства и сознанија имаше можност да зборува во друштво на еминентни експерти, претставници на глобални организаии и лица со Даунов синдром кои сами се борат за своите права (self-advocates). Со ваквите и слични активности се надеваме дека прецепцијата за лицата со Даунов синдром ќе се промени и дека навистина ќе почнат да се преземаат порадикални мерки за унапредување на благосостојбата и квалитетот на живот на овие луѓе, се вели во соопштението.