Културна зона на Филозофски за Меѓународниот ден на студентите

Четврта година по ред ќе се одбележува Меѓународниот ден на студентите, 17-ти ноември, овој пат со создавање културна зона на Филолошки/Филозофски факултет, со тринаесетчасовна програма.

Организатор на настанот е студентската иницијатива „Отворен куфер“, чија цел е преку овој културен настан да ја нагласи потребата за независен студентски простор, во вид на културен центар, кој ќе биде гнездо за размена на идеи, искуства и интеракција меѓу младите, како и да укаже на недостатокот од студентски културен живот.

Во продолжение, програмата на културната зона:

10.00: ОТВОРАЊЕ:
Изложба „Студентски времеплов“
Архитектонска изложба
Целодневна изложба на студентски дела од различен вид (Аула на ФЗФ/ФЛФ)

12.00 – 12.30: ПРЕЗЕНТАЦИЈА на летокот Homo Studentus (Аула ФЗФ/ФЛФ)

12.30 -14.30: ПРЕДАВАЊЕ/РАБОТИЛНИЦА на тема „Емоционална интелигенција“ – Психеско (прво македонско здружение на студенти по психологија) – библиотека на Институт за психологија

13.00 – 14.00: АКУСТИЧНА СВИРКА со магичната флејта на Цобе и олдскул гитарата на Вико (Аула на ФЗФ/ФЛФ)

14.00 – 16.00: POETRY OUT OF THE BOX: Работилница за креативно пишување – Зорица Петкоска (Предавална 7) – ве молиме пријавете се во порака :)
https://www.facebook.com/events/1669621729952041/

14.30 – 15.30: THIS IS WHAT WE DO: Проекција на кратки авторски филмови за екстремни спортови во планина со акцент на алпинизам
(Предавална 18)
https://www.facebook.com/events/1542193976086742/

15.30 – 17.30: ТРИБИНА „Филозофијата, културата и младите“ – Младинско филозофско друштво
Покровител: Ферид Мухиќ
(Предавална 4)

17.30 – 19.00: ДИСКУСИЈА: Кои се проблемите на сите млади во македонското општество и што можеме да направиме во врска со тоа? (Предавална 18)

19.00 – 20.00: СТИХОВНА ГИМНАСТИКА – Поетско читање (Предавална 18)
https://www.facebook.com/events/725775797566167/

20.00 – 20.30: ПЕРФОРМАНС/ИЗЛОЖБА „Милиони се еден, еден е милиони“ – Ања или Ева (Аула ФЗФ/ФЛФ)
https://www.facebook.com/events/905255412887919/

21.00 – 23.00: КОНЦЕРТ:
RED SAILS BILLOW
FIGHTING WINDMILLS
THE WISE SHOULDN’T STAY QUIET
(Аула ФЗФ/ФЛФ)