Критична маса #24 – И да немаш точак, придружи се!

Критична маса #24 која се организира и оваа последна среда во месецот (30 април) ќе се одвива под мотото „ И да немаш точак, придружи се!“ ќе укаже на поволностите кои ги нудат добрите системи за изнајмување велосипеди.

Критична маса #24 - И да немаш точак, придружи се!

„Системите за изнајмување велосипеди треба да се третираат како јавно добро, своевиден градски јавен превоз, поголема можност за мобилност, за разни ситуации и за разни групи граѓани. Граѓаните не се доволно информирани за станиците и процедурата на изнајмување. Сакаме нив да ги информираме, а од надлежните да побараме да ги решат проблемите со одржувањето на велосипедите и да им предложиме проширување и унапредување на системот“, се наведува во поканата за настанот.

Маспата на пунктови за изнајмување точак во Скопје ја има на следниот линк http://bit.ly/1psvQEE, цената е 10 денари за еден час, а работното време е од 8 до 23 часот.

„Да возиме заедно за подобар вело град! Да порачаме дека и системот на градски велосипеди е важен ако сакаме Скопје да стане подобар град“, истакнуваат од групата „НаТочак“.

Зборното место на 24-тата Критична маса, на позајмен или на изнајмен точак е на паркингот на источната страна од Катна гаража Св.Кирил и Методиј со почеток од 17.30 часот. Рутата на возење е на овој линк- http://bit.ly/1mCfUev, а на крајот на настанот организаторите најавуваат изненадување.