Контра Кадар СК 39: проекција на „Хај -Фај“ и дискусија со режисерот Владимир Блажевски

После двонеделната пауза, Контра Кадар се враќа во неделната програма на културни настани, овој пат со првенче од македонската кинематографија.

Љубителите на филмот ќе се сретнат и со авторот на филмот, кој ќе ја отвори дискусијата.

Филмот „Хај-Фај“ претставува еден од пресвртните моменти за македонската кинематографија, во ера кога филмовите почнуваат да се занимаваат со современите теми. Од современиот живот на луѓето во Македонија изникнува „Хај-Фај“, правен според истоимената драма на Горан Стефановски. Филмот е прекрасно прифатен од публиката и критиката во тогашна Југославија, а истовремено е и дело кое ден денес побудува полемики.

Гости на дебатата се режисерот на филмот Владимир Блажевски, како и професорот по сценарио на ФДУ проф. д-р Сашко Насев.

Проекцијата ќе се одржи во Социјалниот центар Дуња, во понеделник со почеток од 19 часот.

Влезот е секако бесплатен.