Kонкурс за стипендии „Борис Трајковски“ за школување во гимназија „Нова“

Учениците од деветто одделение од целата земја кои сакаат да го продолжат образованието во гимназијата „Нова“ во Скопје, од денес (25 ноември) до 12 декември може да аплицираат за стипендијата „Борис Трајковски“ за школување во оваа образовна институција. Ова e 16 пат како се организира конкурсот, а ќе бидат доделени три целосни стипендии, како и финансиска помош за најмногу до 10 ученици, со кои ќе бидат покриени од 10 до 50 отсто од трошоците за школување.

Сите заинтересирани до 12 декември ќе може да се пријават така што ќе пополнат електронската апликација која е достапна на веб-страницата на „Нова“. Единствениот предуслов е апликантот да има одличен успех од седмо до деветто одделение. На 14 декември во просториите на гимназијата ќе биде организиран првиот круг на тестирање – пишување на состав на дадена тема.

Резултатите ќе бидат објавени на 19 декември на огласната табла во гимназијата и на нивната веб-страница. Во следната фаза ќе преминат 25 кандидати, а датумот и информациите за вториот круг на тестирањето ќе бидат дополнително објавени.

– Стипендиите ги доделуваме во соработка со фондацијата „Борис Трајковски“ со коja веќе со години наназад имаме прекрасна соработка. Доказ за успешноста на оваа иницијатива е фактот дека интересот кај учениците од година во година сè повеќе расте. Учениците кои ќе ги добијат целосните стипендии ќе бидат избрани врз основа на вкупниот број на поени добиени во двата круга на тестирање. Ние како институција сме исклучително горди дека голем број на млади луѓе ја имаат добиено оваа стипендија и имаат постигнато одлични резултати кои воедно ги имаат однесено на водечките факултети во САД и во Европа – посочуваат од менаџментот на гимназијата „Нова“.

Оваа програма почна во 2005 година и досега ја завршија 11 успешни генерации на матуранти. Дополнителни информации за процесот на аплицирање и за конкурсот може да се најдат тука.

Лице за контакт:

Андријана Андова
New Moment – New Ideas Company
e-mail: andova@newmoment.mk
моб: +389 75 921 539