Коцијанчич: Одблиску ќе ги следиме изборите, тие се можност за нов почеток

Европската Унија одблиски ќе ги следи изборите в недела, а првата реакција околу исходот ЕУ очекува да ја има в понеделник, на 12 декември, попладне, изјави денеска портпаролката на Европската комисија, Маја Коцијанчич

„Во однос на тоа што ќе се случи како следен чекор, ние, се разбира, одблиску ќе ги следиме изборите, како што правевме и со целиот процес до изборите. Се разбира, ќе има и меѓународни набљудувачи на теренот и ние, исто така, ќе го чекаме нивниот извештај, по што очекувам дека ќе имаме реакција некаде попладнето в понеделник“, рече Коцијанчич.

Таа истакна дека предвремените парламентарни избори во Македонија се можност земјата да направи нов почеток и да се врати на евроинтеграцискиот пат.

„Како што досега повеќепати сме кажале во однос на овие избори, тие се можност за земјата да направи нов почеток, да се обедини околу стратешките цели и да се врати на евроинтеграцискиот пат. Очигледно, ова е само еден чекор од еден многу подолг процес, како дел од процесот од Договорот од Пржино и јасно е дека ова што е договорено во рамки на овој договор, ќе треба да продолжи да се имплементира“, истакна Коцијанчич.

Мета