Книжевно читање на поезијата на Лидија Димковска во Грац

Книжевно читање на поезијата на Лидија Димковска во препев на германски јазик од Александар Сицман ќе се одржи денеска во Грац, во рамките на научната конференција „Меѓу европските интеграции и национализмот – мрежи без граници”.

Со Димковска, за нејзините книжевни и културни предизвици ќе разговара Маша Дабиќ, новинарка од областа на културата во австрискиот дневен весник „Стандард“.

Конференцијата во Грац која трае од 4 до 6 мај, се одржува 44-ти пат во организација на Асоцијацијата на библиотеки и центри за документација на југоисточните европски студии во соработка со Центарот за европски студии на Универзитетот во Грац, Градската универзитетска библиотека, преведувачката мрежа Традуки и Асоцијацијата на Југоисточна Европа со седиште во Минхен. На конференцијата учествуваат бројни научници од областа на славистиката, академици и професори од Русија, Полска, Украина, Германија, Австрија, Швајцарија, Летонија. Тие дискутираат за културните политики, образованието, библиотекарството, геополитиките и славистиката во Европа.

Во рамки на конференцијата се организира и книжевно читање со избран поет-гостин.