Климатските промени се неизбежни и неповратни – најсериозно предупредување досега

Организацијата за климатски науки на ОН објави опсежен извештај за физичките промени што се случуваат и се предвидуваат да се појават како резултат на човечката активност, од разорни поплави до жестоки пожари.

Ова е прв научен преглед од 2013 година кога Меѓувладиниот панел за климатски промени го започна својот последен круг извештаи за проценка, AR5.

Извештаите за проценка доаѓаат во три групи. Овој прв ги прикажува предвидените влијанија на пет сценарија за емисии, кои се движат од „нето нула“ до удвојување на емисиите до 2050 и 2100 година, во споредба со сегашните нивоа.

Вториот и третиот дел од извештајот, што треба да пристигнат на почетокот на 2022 година, ќе се фокусираат како да се прилагоди светот на овие влијанија и како да се спречат најлошите сценарија.

Во продолжение, пет клучни моменти од новиот извештај за климатските промени:

Предвидено е да го надминеме затоплувањето од 1,5 степени Целзиусови до 2040 година. 

Затоплувањето кое се случува во последните децении не е забележано со милениуми, се случува брзо и скоро насекаде на земјата и го смени долгорочниот глобален тренд на заладување. Потребно е да се вратиме назад околу 125.000 години за да се пронајдат докази за потопли температури на глобалната површина, кои се протегаат повеќе векови.

Тоа остава прилично тесен пат за стабилизирање на температурите на 1,5 степени Целзиусови до крајот на векот, што е најамбициозната цел на Парискиот договор. Според сите сценарија за емисии наведени во извештајот, затоплувањето на површината на земјата се предвидува да достигне 1,5 Целзиусови степени или 1,6 Целзиусови степени во следните две децении.

Прагот се приближи делумно затоа што научниците вметнаа нови групи на податоци во нивната проценка за историскиот пораст на температурата, вклучително и од Арктикот што брзо се затоплува. Тоа додава 0,1 степен Целзиусов во проценката на историското затоплување. Високите глобални емисии од последните извештаи за проценка го продолжуваат тој тренд.

За исполнување на целта која се смета за суштинска за опстанокот на некои ранливи заедници и екосистеми, оваа деценија ќе бидат потребни драстични намалувања на СО2 и нето мула емисии до 2050 година.

Човечката активност води кон екстремни временски услови

Додека претходниот извештај заклучи дека влијанието на човекот врз климатскиот систем е „јасно“, најновиот документ вели дека постои „голема сигурност“ дека човечките активности се главните двигатели на почести или поинтензивни топлотни бранови, топење на глечерите, затоплување на океанот и закиселување.

„Недвосмислено е дека човечкото влијание ги загреа атмосферата, океанот и копното“, се забележува во извештајот.

Ивица Милевски: Нè очекуваат сè пожестоки пожари – климатските промени ги зачестуваат природните непогоди

Имаше огромен развој во науката од последниот извештај на IPCC. Со подобрени модели, научниците сега можат да измерат колку се поверојатни или интензивни екстремните временски настани поради климатските промени.

Неодамнешните студии покажаа дека сибирскиот топлотен бран во 2020 година и екстремната топлина низ Азија во 2016 година никогаш немало да се случат без луѓето да согоруваат фосилни горива.

„Има вистински притисок што ги поврзува екстремните настани со општествените влијанија“, вели Дан Мичел, професор по климатски промени на Универзитетот во Бристол, повикувајќи се на студија од 2016 година, која покажа дека 506 од 753 жртви за време на топлотниот бран во Париз во 2003 година може да се жртви на климатските промени.

Се знае повеќе за регионалните влијанија врз климата

Климатските модели се подобрија од последниот извештај на IPCC, овозможувајќи им на научниците да ги анализираат тековните и проектираните температурни и хидролошки екстреми на регионално ниво и да разберат како ќе изгледаат глобалните климатски влијанија во различни делови на светот.

Моделирањето покажува дека Арктикот се затоплува побрзо од другите региони и дека се предвидува дека високите географски широчини на северната хемисфера ќе се затоплат за два до четири пати повеќе од нивото на глобалното затоплување. Додека затоплувањето во тропските предели е побавно, тоа е забележливо бидејќи земјиштето во близина на екваторот не варира многу од година во година во отсуство на човечко влијание.

Според извештајот, Голфската струја многу веројатно ќе ослабне во текот на векот. Целосниот колапс на струјата на Атлантскиот Океан би ги нарушил регионалните временски услови, ќе ги ослабне африканските и азиските монсуни и ќе ги зајакне сушните периоди во Европа, предупредуваат научниците.

„Климатските модели се подобрија од последниот извештај, тие имаат поголема просторна резолуција што ви овозможува да видите повеќе регионални влијанија и тие се подобри во симулирањето на она што ќе се случи во иднина во одредени региони“, вели Стивен Корнелиус, водач на IPCC за Светскиот фонд за природа, во изјава за Climate Home News.

Поблиску сме до неповратни промени

Извештајот алармира за можноста за неповратни промени во климата, честопати наречени пресвртни точки.

На пример, шумите би можеле да почнат да умираат со зголемувањето на температурите, станувајќи помалку способни да апсорбираат јаглерод диоксид, што доведува до понатамошно затоплување. Или мразот на Антарктикот може да се дестабилизира, што ќе доведе до брзо зголемување на нивото на морето.

„Не може да се исклучат нагли реакции и пресвртни точки на климатскиот систем, како што е силно зголеменото топење на мразот на Антарктикот и уништување на шумите“, се наведува во извештајот.

Топењето на мразот на Антарктикот може да предизвика нивото на морето да се зголеми за повеќе од еден метар до 2100 година и 15 метри до 2500 година.

„Сега ги набљудуваме климатските промени со свои очи на начин на кој не го правевме тоа порано. Многу температурни екстреми се надвор од границите на природна варијабилност и предизвикуваат екстремни настани, како што се пожарите “, рече Корин Ле Квер, климатски научник на Универзитетот во Источна Англија, на брифинг минатиот месец.

Неодамнешна анализа, пак, покажа дека делови од Амазон сега емитуваат повеќе јаглерод отколку што апсорбираат.

 Емисиите на метан се важен лост

За првпат, IPCC посвети цела глава на разни честички и гасови како што е метанот.

Нивото на метан сега е повисоко отколку во било кој момент во изминатите 800.000 години и е многу над безбедносните граници наведени во претходниот извештај. Метанот, кој се испушта во атмосферата од напуштените рудници за јаглен, земјоделството и работењето со нафта и гас, има влијание на глобалното затоплување 84 пати повисоко од СО2 во период од 20 години. Тој е одговорен за речиси една четвртина од глобалното затоплување.

Одговорите на екосистемите на глобалното затоплување, како што се одмрзнување на мразот и пожарите, најверојатно дополнително ќе ги зголемат концентрациите на метан во атмосферата.

Авторите наведуваат дека силното и брзо намалување на емисиите на метан не само што ќе го спречи глобалното затоплување, туку и ќе го подобри квалитетот на воздухот.

И покрај влијанието на глобалното затоплување, метанот доби многу помалку внимание од СО2 и не е вклучен во климатските ветувања на повеќето земји.

„Наглото намалување на метанот ќе ви донесе краткорочна победа, но тоа во голема мера беше игнорирано од владите до денес, целиот фокус беше на нето нула цел на СО2“, рече Ричард Блек, висок соработник во Единицата за енергетска и климатска разузнавачка служба.

Извор: Climate change News