Кампања против дискриминација врз основа на боја на кожа – Unfair and Lovely

Три студенти од Универзитетот на Тексас неодамна започнале интернет кампања против дискриминацијата врз основа на боја на кожата. Наречена „Unfair and Lovely“, кампањата за кратко време собрала стотици жени кои ги споделиле своите искуства.

Сé започнало кога фотографот Пакс Џоунс направил истоимена фотосесија со две студентки од Шри Ланка, Мируша и Јануша Јогараџа, за да ги потенцира нивните секојдневни искуства со дискриминацијата. Откако приказната се проширила на интернет, тројцата решиле да започнат кампања со истиот хаштаг, која ќе ги охрабри жените да прозборат за тоа на социјалните медиуми.

“God made no mistake on you. Love the beautiful skin you’re in” – @lecydawn | photography by @_posey #unfairandlovely

A photo posted by Unfair & Lovely (@unfairandlovely_) on

Art by @ochoboyz #reclaimthebindi X #unfairandlovely

A photo posted by Unfair & Lovely (@unfairandlovely_) on

Dusky girls. #unfairandlovely

A photo posted by Abirami Ravichandran Pillai ☺️ (@abiii_18) on


Кампањата ги повикува жените со темна кожа од сите страни на светот да ги споделат своите фотографии на Твитер, Фесјбук или Инстаграм, користејќи го хаштагот #unfairandlovely. Оттогаш стотици жени ја споделиле својата приказна.

Кампањата го добила името од Fair & Lovely, крем за избелување на кожата од Хиндустан Унилевер, кој се продава во Индија, Тајланд, Шри Ланка, Пакистан и други делови на Азија. Во Индија, каде се продава веќе четири децении, неговата популарност е голема поради јужноазиските идеали за убавина, според кои најубави жени се оние со посветла кожа.

#unfairandlovely | art by @prettymuchkavi

A photo posted by Unfair & Lovely (@unfairandlovely_) on


Во 2014 година Советот на Индија за стандарди во рекламирањето забрани реклами кои го шират верувањето дека жените со темна кожа се инфериорни и помалку посакувани.

Сепак, голем број брендови сé уште водат агресивни рекламни кампањи за производи кои ја осветлуваат кожата.

Извор: Mashable