Како изгледа менито во студентските домови во Скопје

Ист појадок во текот на неделата, три вида оброци за ручек и два за вечера – вака изгледа понудата во скопските студентски мензи. Од годинава студентските бифеа не работат, па служењето на појадокот се префрли во мензите, кои отсега работат почнувајќи од 10 часот наутро. Но, од самиот почеток на годината имаше бројни поплаки од студентите за квалитетот и количеството на храната. Директорот на Центарот Атанас Бојчев, пак, ги негираше овие обвинувања, тврдејќи дека оброците се создадени со претходна анализа на потребите на студентите.

Радио МОФ го побара менито од Државниот студентски центар во Скопје според кое се служи храната. Во продолжение, погледнете како изгледа понудата на храна во студентските мензи.

Понеделник-Недела
Појадок
Сирење, салама, варено јајце и леб

 

Понеделник
Ручек
Варива Месо Супа/Салата
Грав чорбест Плескавица Говедска супа со фиде
Грашок со печурки Јунешко Салата сезонска
Говедски гулаш со шпагети Овошје
Вечера
Грате шпагети Јогурт
Динстован ориз Пилешки стек

 

 

Вторник
Ручек
Варива Месо Супа/Салата
Густ грав Плескавица Говедска супа со фиде
Мусака од компир Салата сезонска
Леќа вариво Тулумба/еклер
Вечера
Помфрит Кременадла
Пекарска баничка Јогурт

 

 

Среда
Ручек
Варива Месо Супа/Салата
Спанаќ/зелка вариво Говедска супа со фиде
Грашок вариво Јунешко
Боранија вариво Овошје
Вечера
Пире Пилешки стек
Динстован ориз

 

 

Четврток
Ручек
Варива Месо Супа/Салата
Густ грав Говедска супа со фиде
Макарони паприка Салата сезонска
Помфрит Пилешки копан Тулумба/еклер
Вечера
Сирењак Јогурт
Пекарски компир Колбас

 

 

Петок
Ручек
Варива Месо Супа/Салата
Чорбест грав Плескавица Говедска супа со фиде
Говедски гулаш со шпагети Салата сезонска
Макарони со мелено месо Овошје
Вечера
Динстован ориз Риба ослич
Миланезе шпагети

 

 

Сабота
Ручек
Варива Месо Супа/Салата
Густ грав Плескавица Говедска супа со фиде
Грашок вариво Јунешко Салата сезонска
Златна мешавина Десерт
Вечера
Пекарски компир
Ѓувеќ Пилешки стек

 

 

Недела
Ручек
Варива Месо Супа/Салата
Мусака од компир Свежа зелка
Селско месо Салата сезонска
Студентско соте
Вечера
Грате шпагети
Пекарски компир Колбас

 

Е.П.