Изложба на млади македонски уметници кои дипломираа во Бугарија

Изложба на млади македонски уметници кои дипломираа во БугаријаСедум млади уметници од Македонија кои своите дипломи ги стекнаа на академиите за ликовни уметности во соседна Бугарија, ќе се претстават на изложба која ја организира софискиот Културно-информативниот центар на Македонија. Изложбата „Конекција II“ ќе биде отворена утре во 19 часот во Центарот за култура и уметност и галеријата „Таралеж” во бугарскиот град Велико Трново.

Ова е продолжение на „Конекција“, со која пред две години, во Македонскиот културен Центар во Софија се претставија студенти и магистранти од Р. Македонија кои студираа на Академиите за ликовни уметности во соседна Бугарија.

Овој пат свои дела ќе изложат ликовните уметници Зоран Мише и Павел Целкоски од Охрид, Зоран Георгиев од Гевгелија, Соња Димитрова и Иво Пецов од Виница, Горан Тричковски од Делчево и Иван Стоименов од Скопје. Нивните дела се изрбаотени во различни техники: од графики, акрил, масло на платно,скулптури, инсталации, творби од текстил.

Изложбата ќе ја отвори директорот на македонскиот КИЦ во Софија, Васко Шутаров, а овој концепт на ликовни изложби ќе продолжи наесен и во други градови во Р. Бугарија.

Проектот е поддржан од Министерството за култура на Р. Македонија.

Извор