Избрани најдобрите детски цртежи на ликовниот конкурс „Мојот дом“

Тешка работа имаше жирито за да ги одбере најдобрите цртежи кои ги изработија деца од пет до 10 години, кои учествуваа на ликовниот конкурс „Мојот дом“ на платформата за активизам „Лице в лице“, во пресрет на излегувањето на новиот број на истоименото улично списание.

Пристигнаа над 220 цртежи, од кои жирито, во состав Сергеј Андреевски, ликовен уметник, Зоран Инадески, графички дизајнер на „Лице в лице“ и Венди Аџиева, програмски менаџер од организацијата „Хабитат“ Македонија, ги одбраа цртежите на следниве деца, кои се издвојуваат по својата креативност и оригиналност:

Прво место доби Милица Лозановска.

Milica Lozanovska

Второто место е за цртежот на Максим Дамјановски.

Maksim Damjanovski

Наградата за трето место ја доби Матео Петковиќ.

Mateo Petkovic

Специјалната награда пак отиде во рацете на Михаела Јаковлевска.

Mihaela Jakovlevska

Пофалници ќе бидат доделени и на учесниците Ања Гонева, Марија Марјановиќ, Иван Стојковски, Калин Николов, Ведрана Ристовска, Софија Штрбевска, Тамара Драгевска, Ненад Јовановиќ, Мариела Стефановска и на Наталија Јакимовска. Дел од цртежите ќе бидат објавени и во новиот број на „Лице в лице“, чија носечка тема е „Правото на домување“.

-Покрај сите пристигнати дела (повеќе од 200) требаше да се направи селекција и да се доделат признанија за најдобрите. Искрено, после три дена размислување и детално разгледување на пристигнатите дела одбрав 200 кои треба да земат признание – вели Зоран Инадески, дизајнерот на „Лице в лице“ и член на жирито.

Ликовниот уметник Сергеј Андреевски, кој и до сега бил дел од повеќе работилници за деца кои ги организираше „Лице в лице“ вели дека изборот го направил прилично тешко, водејќи се според креативноста и слободата изразена во делата на младите автори.
– Изборот го правев исто како кога би оценуваал и возрасни професионалци – вели Андреевски.

Претставничката од „Хабитат“ Македонија, пак, Венди Аџиевска, даде одделна анализа на секое дело од нејзиниот потесен избор и додава дека низ делата, освен креативност и спонтаност, во голема мера видлива е и детската смелост да се експериментира со композицијата, ритамот, околината.

– Најголем дел од пристигнатите цртежи илустрираат развиено чувство за перспектива и неоспорна оригиналност – заклучува Аџиевска.