ИВАП: Одобрени јавни настани и музички концерти, наскоро ќе бидат објавени услови

Асоцијација на ивент индустрија (ИВАП) во соопштение до медиумите вели дека денес официјално, Комисијата за заразни болести одобрила одржување на јавни настани, собирања, музички концерти.

„Оваа одлука е резултат на повеќемесечно залагање и преговарање на Асоцијацијата ИВАП, а во последните недели и неформалното здружение на Културните Промотери и иницијативата Музика-сега. Должни сме да соопштиме дека ние како Асоцијација, но и другите групи предложија протоколи за работа и според информацијата што ја добиваме од Комисијата, составен е еден официјален протокол со кој наскоро ќе биде запознаена и јавноста“, се вели во соопштението на ИВАП.

Од таму велат дека им е драго што Комисијата ја согледала нивната сериозност и одговорниот пристап кон проблемот, што, велат тие, денес било истакнато и во изјавата на министерот Венко Филипче.

„Ние остануваме одговорни компании кои се грижат за јавното здравје и ве уверуваме дека нашите настани можат да бидат безбедни за сите посетители, секако само ако сите сме одговорни и ги почитуваме протоколите. Секако апелираме и на останатите организатори на настани да се придржуваат и да ги почитуваат усвоените протоколи“, соопштуваат од ИВАП.

Најавуваат дека наскоро ќе ги објават и условите под кои ќе се одвиваат настаните.

„И како што постојано потенциравме, шоуто мора да продолжи, но секако во нови услови. Апелираме – носете маски, чувајте се и почитувајте ги мерките за заштита“, велат од ИВАП.