Истражување: Како и колку во светот се користат мобилните телефони

Истражување: Како и колку во светот се користат мобилните телефони

Глобалната компанија за информации и мерења Nielsen изработи детално истражување околу бројот, начинот на користење и глобалната пенетрација на мобилните телефони и смартфони на светско ниво. Истражувани се десет земји, на кои отпаѓа поголемиот дел од населението на земјината топка: Кина, Индија,

Според ова, најголем е бројот на корисници на мобилни телефони во Јужна Кореја, каде мобилен имаат 99 проценти од граѓаните над 16 години. Кина, Јужна Кореја и Австралија се земјите во кои има најголем број корисници на смартфони (околу две третини од сите мобилни телефони), а во Соединетите држави, мобилните услуги се најскапи (93 долари во просек месечно, за корисниците на смартфони). АД, Велика Британија, Јужна Кореја, Австралија, Бразил, Русија, Италија и Турција. Истражувачите дошле до детални податоци за навиките на корисниците, разликите во цените на тарифите во секоја одделна земја, односот помеѓу бројот на при-пејд и пост-пејт корисниците и многу други интересни податоци.

 

Целото истражување може да се преземе тука: Mobile-Consumer-Report-2013