Исчезнатиот двор – целодневна акција на Јадро во недела

Јадро – асоцијација на независната културна сцена во соработка со општина Центар, а со поддршка на Канцеларијата за врски на Гете-Институтот од Скопје, на 29 септември ја организира целодневната акција насловена „Исчезнатиот двор“.

Настаните ќе се одвиваат цел ден, со почеток од 11:00 часот, па сè до 22:00 часот на јавните површини околу Урбаната заедница „Дане Крапчев”на ул. Алберт Ајнштајн бб, во центарот на градот.

Исчезнатиот двор – целодневна акција на Јадро во недела

„Исчезнатиот двор“е настан кој има цел да понуди нови можни содржини во локалната заедница, да стимулира учество на граѓаните во „дизајнирањето” на нов квалитет на секојдневието преку размена на различни социо-културни потреби на животниот стил, кои се разликуваат од оние понудени од пост-транзициската наезда на владеење со општеството и со капиталот.

– Сметаме дека е нужно да се поттикне креативно обмислување на јавниот простор и на заедницата со содржини, дебата и акција која ги развива културните потреби на граѓаните. Со тоа би сакале да влијаеме на локалните и централните политики коишто се однесуваат на алтернативниот третман на јавниот простор, бидејќи уметноста и културата се нашите алатки за урбанo ре-социјализирање и ре-дефинирање на градските јадра – велат од Јадро.

Како што се вели во соопштението на асоцијацијата, „Исчезнатиот двор“ е акција со која се стремат да поттикнат социо-културна и едукативна одговорност во локалната заедница со цел да укажат на можноста да се создаде градско креативно јадро, од еден мал дел во Oпштина Центар, кој, како што велат, во изминатите 22 години е целосно запуштен и испразнет од содржини.

– Избраната локација, во соработка со Општина Центар, по ништо особено специфична, ја користиме како пример за состојбите коишто се насекаде видливи и можат лесно да се аплицираат и во други делови од градот. Овој настан сака да понуди алтернативни урбани стратегии за градење на интерактивна заедница помеѓу граѓаните, општината и независниот културен сектор. Заедница во која ќе се развиваат секојдневни културни потреби и во која одговорноаста на граѓаните кон содржините на просторот во кој живеат ќе станува сè пообврзна – велат од Јадро.

Тие потенцираат дека од исклучително значење е соработката со Општина Центар, која, според нивното искуство, е суштински стратешка и ретка иницијатива за партнерство помеѓу јавниот и граѓанскиот сектор, особено помеѓу јавниот и независниот културен сектор.

– Урбаната заедница „Дане Крапчев“, која е под ингеренции на Општина Центар, е простор кој Општината сака да го реанимира, а што е во дослух со нашата визија за отпочнување процес на создавање креативни урбани јадра, кои ќе покажат нова вредност во живеењето на граѓаните, но и во поддршката на иницијативите во продукција на независниот културен сектор – соопштуваат од Јадро.

„Исчезнатиот двор“со своите активности треба да ја зголеми свеста за јавното и јавниот (заеднички) простор меѓу локалните и цeнтралните власти, професионалците и уште поважно, меѓу локалната заедница на граѓани кон неопходното креирање на алтернативи во урбаното живеење, претставувајќи нови уметнички проекти кои поттикнуваат учество, но и воедно внесувајќи веќе постоечки форми на социјализација преку заедничко читање, разговарање, игра и размена на содржини.

– За да го оствариме тоа, ќе ги користиме капацитетите на независниот културен сектор и преку креирање на алтернативи кон непостоечките културни, урбани и социјални политики на јавниот простор да инцира интер-секторска соработка меѓу уметниците, публиката, професионалците, локалните и централните власти и да понуди платформа за идно планирање и културни политики – велат од Јадро.

Еве ја програмата на настанот:

11:00 – 13:00 „МОЈОТ ГРАД“ Христина Иваноска, Јане Чаловски и Велимир Жерновски

11:00 – 14:00 „На ти го, дај ми го“ Турнир во серва со Никола Наумовски

11:00 – 19:00 „Ментална гимнастика“ играње шах на отворено

11:00 – 19:00 „Скопје, каквошто е“ целодневен уметнички проект на Ивана Сиџимовска

12:00 – 13:00 „Интимни разговори“ мапирање и исцртување на потребите на граѓаните/соседите со Искра Гешоска и Владимир Лукаш

12:00 – 14:00 „Живи библиотеки, архивинаграѓанскатанепослушност” кураторски проект на Ивана Васева, Филип Јовановски и Јованка Попова

14:00 – 18:00 „Камена супа“, колективно готвење предводено од Христина Иваноска

17:00 – 18:00 „Мапирање и исцртување на потребите на граѓаните/соседите“ со Искра Гешоска и Владимир Лукаш

18:00 – 19:00 „Скопје расте“, Презентација на Архитекти

19:00 – 20:00 „Урбан инкубатор: Белград“ – развој на градот низ културно-социјални активности, презентација на проектот Сава Мала од Белград

20:00 – 22:00 Програма со видео проекции