Иран претстави апликација за запознавање за да поттикне бракови

Иран претстави апликација за запознавање, чија цел е граѓаните полесно да стапат во долготраен и информиран брак, објави државната телевизија.

Наречена „Хамдам“, што на ​​фарси јазикот значи „придружник“ – апликацијата им овозможува на корисниците да бараат и да го изберат својот партнер.

Ова е единствената државна платформа од ваков вид во исламската република, според началникот на иранската полиција за сајбер простор, полковник Али Мохамад Раџаби. Иако апликациите за запознавање се популарни во Иран, Раџаби вели дека сите други платформи освен „Хамдам“ се нелегални.

Развиена од Институтот за култура Тебијан, веб-страницата на „Хамдам“ користи „вештачка интелигенција“ за да најде соодветна спојка „само за самци кои бараат постојан брак и за самохрани сопружници“.

Шефот на Тебијан, Комеил Којастех смета дека семејните вредности се загрозени од надворешните сили.

„Семејството е мета на ѓаволот и [непријателите на Иран] бараат да ги наметнат своите сопствени идеи“, рече тој, додавајќи дека апликацијата помага да се создадат „здрави“ семејства.

Според веб-страницата на „Хамдам“, корисниците треба да го потврдат својот идентитет и да поминат низ „психолошки тест“ пред да ја користат.

Кога ќе се совпадне парот, апликацијата „ги запознава семејствата заедно со присуство на услужни консултанти“, кои ќе ја „придружуваат“ двојката четири години по бракот.

Регистрацијата е бесплатна, бидејќи „Хамдам“ има „независен модел на приход“, се вели на веб-страницата без да објасни повеќе.

Иранските власти, вклучително и врховниот лидер Ајатолах Али Камнеи, предупредуваа неколку пати за зголемувањето на возраста за стапување во брак во земјата и намалувањето на наталитетот.

Во март, парламентот доминиран од конзервативците во Иран усвои предлог-закон со наслов „Раст на населението и поддршка на семејствата“.

Тој ја задолжува владата да понуди значителни финансиски стимулации за брак и да ги охрабри луѓето да имаат повеќе од две деца, истовремено ограничувајќи го пристапот до абортус.