Интернет платформата Курсера ќе отстрани десетици бесплатни курсеви

Курсера (Coursera), еден од најголемите извори на отворени куресеви, достапни бесплатно до кориснците, ќе ја згасне старата платформа на 30 јуни, а во процесот ќе бидат отстранети десетици курсеви.

Популарните курсеви како „Social Psychology – Wesleyan“, „Jeffrey Ullman – Automata“, „Keith Delvin – Introduction to Mathematical Thinking from Stanford“ и „Bitcoin and Cryptocurrency Technologies – Princeton University“ се само дел од оние лекции кои ќе ги снема при транзицијата од старата на новата платформа.

Од порталот Lifehacker, велат дека има два начина на  преземање и зачувување на материјалите, пред да ги снема засекогаш.

Видео лекциите, презентациите, транскриптите и сите материјали најлесно ќе може да се спуштат од интернет преку плагинот за преземање на Гугл Хром за Курсера, појаснуваат од  Lifehacker, Оттаму порачуваат и да се побрза, бидејќи на 30 јуни дел од курсевите ќе исчезнат засекогаш.