Intermedia Day – дефиле на авангардата во петок во МКЦ

Овој петок (10 октомври), во Младинскиот културен центар во Скопје ќе се одржи манифестацијата Intermedia Day која ќе престави дузина уметнички форми, кои ги допираат границите на конвеционалните ликовни и музички уметности.

ART_big_ivan shopov

Напливот на технологијата во секојдневното живеење, донесе и нови платформи и медиуми за изразување на креативната инспирација на уметниците. Богатата програма предвидува: изложба, работилница, инсталација, мултимедијални перформанси, па дури и ревија на сајбер-мода. Формалниот дел ќе биде заокружен со ултимативно клабинг доживување – настапи на врвни диџејски имиња.

На фестивалот учествуваат млади, но веќе признати уметници од нашата земја и регионот (Словенија, Бугарија и Србија).

Иван Шопов е мултиталентиран уметник кој доаѓа од Софија. Академски сликар со автентичен ликовен израз, но и исклучително успешен артист на полето на електронската музика. Активен е во дури три жанра – драменбејс парчињата ги потпишува како COOH, кога прави дабстеп музика го користи името Balkansky, а техно псевдонимот му е Drumkid.

На Intermedia Day ќе одржи работилница за продукција на електронска музика, потоа ќе присуствува на отварањето на изложбата на негови графики „Светла и сенки“, за да кон крајот на вечерта настапи и со диџеј сет како COOH.

Марко Батиста е најпознатиот уметник на полето на новите медиуми во Словенија. Овој иновативен креативец, (иако по вокација ликовен уметник), има длабоко навлезено во областа на електрониката и роботиката. Изработува уреди и машини, кои потоа ги користи како инструменти за производство и манипулација на звучни и видео сигнали во живо. Резултатите на овој приод се уникатни аудио-визуелни перформанси, кои никого не оставаат рамнодушен. Во Скопје ќе се претстави со еден таков перформанс во траење од половина час – се работи за делото „Monotube“, кое својата светска премиера ја доживеа минатиот месец на познатиот фестивал за визуелна уметност „Лумина“ во Португалија.

Боб Милошевиќ е псевдонимот на еден од најдобрите визуелни уметници од Белград, кој минатата година доби низа признанија за експерименталниот филм „Peoplemeter“. Филмот го прикажува внатрешниот свет на сигналите, фреквенциите и импулсите, кои се во основата на дигиталните медиуми кои луѓето ги конзумираат. Сниман е со необични техники (микроскоп, ендоскоп и сл.) и обилува со специјални оптички ефекти.

Авторот на „Peoplemeter“, кого можете да го сретнете и под уметничкото име „Изванредни Боб“, односно Incredible Bob, во Скопје ќе присуствува на проекцијата на својот филм, а веднаш потоа – во музичкиот дел на вечерта, ќе постави автентична визуелна декорација и ќе настапи со свој виџеј сет.

Ивана Пирковска ѝ припаѓа на најмладата генерација на наши ликовни уметници. На Intermedia Day, премиерно ќе го постави триплетот инсталации „ВИЕ“, кој е логичка прогресија на нејзиниот прв самостоен проект „Виртуелизација на простор-времето“. Се работи за минималистичко концептуално дело, во кое носечка улога има играта на основните геометриски форми.

Мелани Димитровска е наша модна дизајнерка со автентичен и авангарден пристап во своите креации. Од изборот на материјалите, до самиот дизајн – нејзините дела пленат со врвна естетика базирана на минимализам, апстрактност и футуризам – своевидна сајбер-мода. Во МКЦ ќе имаме прилика да видиме промоција на нејзините модели, на начин кој и прилега на нејзините колекции – несекојдневен и луциден.

Intermedia Day ќе започне во 18 часот со работилница за продукција на електронска музика, во 20 часот е предвидено отварањето на изложбата „Светла и сенки“, а еден час потоа започнуваат аудио-визуелните перформанси.

Влезот за сите содржини е слободен.

Визуелниот идентитет на настанот го обликуваше младата графичка дизајнерка Марија Чолкова. Intermedia Day се одржува на иницијатива на Скопје Вавилон – нова форма на активизам, која веќе две години обединува креативни умови и стимулира активности за одржување и унапредување на културниот живот на Скопје.