#ИнстаИлустрации – Никола Тренов

Никола Тренов е студент во втора година на сликарската катедра при Факултетот за ликовни уметности во Скопје. Тој е фасциниран од класичното сликарство на старите ренесансни и барокни мајстори, па оттука ја црпи и инспирацијата за неговите дела.

Но, паралелно со класичното сликарско, овој млад уметник се бави и со византискиот стил на сликање икони и фрески. Според него, овој стил е запоставен бидејќи како што посочува, дигиталната уметност нуди повеќе бенефиции, во однос на организација на процесот.

„Сите потребни алатки се на едно место, па така ги исклучува материјалните трошоци, и секако најголемиот бенефит е пазарот на побарувачка, кој денес бара токму дигитални дела или дизајни. Уметноста го следи времето во кое живееме, така што овие работи се многу нормални“, смета тој.

Тренов е уште еден уметник кој се приклучува на нашата иницијатива #ИнстаИлустрации. Во продолжение, погледнете дел од неговата уметност:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nikola Trenov (@trenovart)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nikola Trenov (@trenovart)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nikola Trenov (@trenovart)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nikola Trenov (@trenovart)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nikola Trenov (@trenovart)