#ИнстаИлустрации – Бранкица Јордановска, _bka_

Бранкица Јордановска е дипломиран графичар на Факултетот за ликовни уметности во Скопје. Таа повремено работи како илустратор на книги и костимограф.

„Инспирацијата најчесто ја црпам од циркусот, театарот, маските и костимот кои ги сметам за еднакво сродни со ликовната уметност. Работејќи во секторот на сценографијата и костимографијата, за мене е сосема нормално да позајмувам и се поигрувам со мотиви од таа околина, а она што најмногу ме привлекува се изопаченоста и нејсекодневноста на маската и костимот. Оттаму, моите илустрации ја носат истата тенденција да ја пренесат атмосферата, бојата и емоцијата на отворената сцена и нејзината искучителна природа“, вели таа.

Јордановска е уште една илустраторка која се приклучува на нашата иницијатива #ИнстаИлустрации. Во продолжение, погледнете дел од нејзините илустрации:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brankica J (@__bka___) on

 

View this post on Instagram

 

#watercolor #drawing #pinkcheeks #blueeyes #illustration #boesner #sky #artistsoninstagram #aquarelle #purple

A post shared by Brankica J (@__bka___) on

 

View this post on Instagram

 

#aquarelle #drawing #illustration #yellow #horns #ears #pinkcheeks #boesner #boesneraquarelle300 #artistsoninstagram #art

A post shared by Brankica J (@__bka___) on