[Инфографик] Предлог-мерки за намалување на загадувањето во Тетово

Со месеци и години наназад, Тетово е еден од најзагадените македонски, европски и светски градови, а концентрациите на штетните честички ПМ10 во воздухот е алармантна и на моменти 20 пати повисока од дозволените граници.

Минатата недела, во Тетово се одржа досега најголемиот граѓански протест против енормното загадување, на кој неколку илјади луѓе маршираа за почист воздух и побараа од надлежните решенија за овој горлив проблем.

Во овој инфографик, објавен на блогот therevolutionwillnotbetelevised1943.files.wordpress.com, се нудат краткорочни и долгорочни предлог-мерки и решенија за загадувањето на тетовскиот воздух:

[Инфографик] Предлог-мерки за намалување на загадувањето во Тетово