[Инфографик] Лего-коцките и образованието

[Инфографик] Лего-коцките и образованието

Ретко кој не знае за Lego – пластичните коцки, кои служат за забава, но и за едукација на децата од целиот свет. Создадени од данскиот столар Ole Kirk Christiansen во 40-те години на минатиот век, Lego – коцките денеска се една од најпрепознатливите играчки, толку популарни кај децата, што некои земји ги вклучуваат во јавното образование. Компанијата создава посебни производи наменети за училиштата и учествува во креирањето на наставните програми. Lego годишно произведува 36 милијарди пластични „цигли“, а 99% од нив се направени од рециклирана пластика. Еве уште некои интересни факти за историјата на Lego, но и за образовните потенцијали на оваа едноставна, но корисна играчка:

Кликнете на сликата за поголема верзија

Евеи некои од најубавите градби од Lego коцки: