[Инфографик] Конечно се попишавме, а илјадници се отпишаа

По 19 години од последниот попис во 2002 година, Северна Македонија конечно се попиша. Првите податоци од пописот во 2021 година покажаа дека во земјава има 185.834 лица помалку или -9.18% од населението.

Најголема промена може да се забележи во населението на Општина Гостивар каде има 21.272 помалку лица, па потоа следува Општина Струга со 12.396 помалку жители и Општина Битола со пад на населението од 10.221 лице.

Но, најголемата процентуална промена се забележува во Општина Центар Жупа каде има 43% помалку жители, Општина Маврово и Ростуше каде има 41% помалку, како и Општина Ново Село каде падот на населението е за 40 отсто.

Во меѓувреме, пораст на населението има во Општина Кичево кое сега брои 39.669 лица или 9.531 човек повеќе. Скопската Општина Аеродром исто така има зголемување на населението од 5.726 лица, како и Општина Кисела Вода – 4.729.

Истовремено, Кичево процентуално има пораст на населението од 32%, Студеничани 27%, како и Сопиште каде има 19% повеќе жители.

Повеќе во инфографикот кој го подготви Радио МОФ, на кој преку три мапи може да се погледне какво е населението по општини од пописот во 2021 година, каква е промената од пописот во 2002 година, како и неговата процентуална промена.

Мартин Колоски/Даниел Евросимоски