[Инфографик] Kолку е смртоносен и како да се прочисти загадениот воздух

Загадувањето на воздухот претставува сериозна закана за здравјето на луѓето, особено во земјите во развој како што е Кина, со особено лош квалитетот на воздухот. Во неодамнешна студија од Универзитетот Беркли, е утврдено дека загадување на воздухот е главен фактор за 1,6 милиони смртни случаи годишно во Кина.

Истражувачите пресметале дека загадувањето на воздухот убива повеќе луѓе во светот од сидата, маларијата, ракот на дојка или туберкулозата.

Погледнете го инфографикот за опасностите од загадувањето на воздухот, но и за тоа што е потребно да се исчисти воздухот во некои од „највалканите“ места на Земјата.