[Инфографик] Каде исчезнаа младите на пописот?

Иселувањето на младите беше жешка тема последниве години, но резултатите од минатогодишниот Попис конечно дадоа конкретни бројки со кои можат да се прават анализи за популацијата која последниве 20 години е изгубена.

Младите на возраст од 15 до 29 години се една од најпогодените возрасни категории. Иако големите градови имаат изгубено најголем број од младото население, сепак уште поалармантна е состојбата со помалите општини од западот и истокот на Северна Македонија, каде изминативе две децении „исчезнало“ повеќе од половина од оваа популација.

Повеќе погледнете на инфографикот во продолжение:

Даниел Евросимоски