[Инфографик] Историјата на рок музиката

Во последните седум децении, рок музиката драстично се промени. Од експлозијата на популарноста на Elvis Presley, преку кусиот период на опсесијата со hair metal бендовите во 80-те, до денешните пермутации на гитарската музика, рокенролот конзистентно ги дефинира културните промени и еволуции на модерната музика.

Овој инфографик ги оретставува карактеристиките, но и стереотипите за рок музиката во последните 65 години. Секоја декада поседува уникатен идентитет – од песните за протест против војната во 60-те и 70-те, до гранџ сцената во 90-те, прикажани се промените, но и заедничките нишки на рок музиката.

[Инфографик] Историјата на рок музиката