[Инфографик] Девојчиња што прерано стануваат сопруги и мајки

Малолетничките бракови се голем светски проблем, кој има редица здравствени, социолошки и економски аспекти. Повеќе од 50 милиони девојчиња на возраст од 15 до 19 години во неразвиените земји се во брак, а годишно мајките-тинејџерки раѓаат над 14 милиони деца.

 

[Инфографик] Девојчиња што прерано стануваат сопруги и мајки

[Инфографик] Девојчиња што прерано стануваат сопруги и мајки