Индиски ресторан остави фрижидер на улица за сиромашните

Рестораните фрлаат многу храна, а и покрај тоа што големите компании како Starbucks неодамна ги променија своите политики, многу од храната која може да ги нахрани гладните завршува во ѓубре.

Затоа, кога Мину Паулине, сопственичка на ресторан од Кочи, Индија, видел како жена јаде храна од канта за ѓубре, решила да направи нешто. Кога сфатила дека нејзиниот ресторан, Пападавада, се фрла доста храна, решила да остави голем фрижидер на улицата за бездомниците да се послужат. Фрижидерот е отворен нон-стоп и секој може да го користи. Во фрижидерот се носат и донации од други ресторани и луѓе, а Паулине самата остава 75 до 80 порции храна секој ден.

„Парите се ваши“, изјавила таа за Huffington Post. „Но, ресурсите му припаѓаат на општеството. Тоа е пораката која сакам да ја испратам. Ако залудно ги трошите своите пари… Залудно ги трошите ресурсите на општеството“.

public-street-fridge-for-homeless-india-1

 

public-street-fridge-for-homeless-india-11

public-street-fridge-for-homeless-india-13

Извор: Bored Panda