„Илустрацијата е медиум преку кој слободно се изразувам“ – #ИнстаИлустрации со Флета Селмани

Флета Селмани е студенткa по графички дизајн на Факултетот за уметност и дизајн при Меѓународниот балкански универзитет во Скопје.

Таа веќе се занимава со графичкиот дизајн, а во слободно време илустрира, слика и фотографира.

Нејзината посветеност за цртaње започнала уште во детството, поминувајќи го времето во читање на разни илустрирани книги или во обојувње на боенки.

„Илустрацијата ја сметам како медиум преку кој можам слободно да се изразувам на најразновидни форми, почнувајќи од традиционалните техники па се до дигиталните техники. Уживам во создавање на карактери преку кои се обидувам да раскажувам настани или да ги изразувам моите чувства“, објаснува Селмани за Радио МОФ.

Инспирацијата, вели таа, доаѓа од нејзиното секојдневие, од книгите, музиката, природата, луѓето, па до настаните што ги гледа или ги слуша, како и од омилените уметници.

Селмани е уште една илустраторка која се приклучува на нашата иницијатива #ИнстаИлустрации. Во продолжение, погледнете дел од нејзините илустрации:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fleta (@fletaselmani)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fleta (@fletaselmani)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fleta (@fletaselmani)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fleta (@fletaselmani)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fleta (@fletaselmani)