Илјадници видови дрвја остануваат неоткриени, велат научниците

Дрвјата се едни од најголемите и најраспространетите организми на Земјата, но сепак вистинскиот број на нивните видови е трајна мистерија, пишува NBC News.

Овој недостаток на знаење е штетен за напорите за зачувување. Ако научниците сакаат да ги заштитат екосистемите, тие мора да ги знаат дрвјата што ги сочинуваат и одржуваат.

Со новите наоди, научниците проценуваат дека на Земјата има 14 отсто повеќе видови дрвја отколку што претходно се знаеше. Меѓународен тим на истражувачи проценува дека има околу 73.300 видови дрвја ширум светот, 9.200 во моментов се непознати за науката.

„Резултатите нè изненадија и нè воодушевија“, рече првиот автор Роберто Казола Гати, вонреден професор на Универзитетот во Болоња во Италија.

„Никогаш не можевме да замислиме дека, дури и за дрвјата, допрва ќе има толку многу видови за откривање“, додава тој.

Гати е еден од повеќе од 100 научници кои работеле на студијата. Тимот искористи две глобални збирки на податоци, едната од иницијативата наречена „Промена на дрвото“ (TreeChange), проект за биодиверзитет поврзан со Универзитетот Архус во Данска, а другиот од Иницијативата за глобален биодиверзитет на шумата, истражувачка соработка која управува со најголемата база на податоци за инвентар на ниво на дрво во светот. Оваа комбинација даде вкупно 64.100 документирани видови дрвја во светот.

Потоа тимот користел вештачка интелигенција и суперкомпјутер за да ја пресмета веројатноста за појава на видови дрвја кои сè уште не се идентификувани. Овој процес, кој користеше пообемна база на податоци и понапредни статистички методи од претходните напори, даде конзервативна проценка од 73.274 видови дрвја.

Историски гледано, проценките на дрвјата се задржани бидејќи не беа вклучени локални специјалисти за дрвја и географскиот фокус беше нерамномерен, напиша тимот. Бројот на видови дрвја на повисоките географски широчини е релативно добро познат. Во меѓувреме, други студии сугерираат дека бројот на видови дрвја постојано се зголемува кон екваторот.

Токму во овие потропски и суптропски шуми низ Јужна Америка, Африка, Азија и Океанија, постои поголема веројатност научниците на крајот да најдат неоткриени видови. На пример, Јужна Америка е дом на 40 проценти од вкупниот број на видови дрвја.

Студискиот тим приближно смета дека 3.900 видови дрвја на овој континент допрва треба да бидат формално идентификувани и се групирани во „жариштата на различностите“ на сливот на Амазон и површината Анди-Амазон.

Овие делови од светот имаат најголема количина на непозната разновидност и „видови најранливи на загуба“, рече ко-авторот Питер Рајх, професор и директор на Институтот за биологија на глобални промени на Универзитетот во Мичиген.

„Една од пораките за јавноста во врска со нашето истражување е дека сè уште треба да научиме многу за природата и планетата“, рече тој.

„И многу од она што не го знаеме е прилично критично за нашата способност да го задржиме и одржиме човечкиот живот и функцијата на природата“, надополни тој.

Истражувањата сугерираат дека шумите, кои исполнуваат бројни важни функции, се поуспешни кога содржат поголем број на различни дрвја – познато и како повисоко ниво на биолошка разновидност. Студијата од 2017 година објавена во списанието „Еколошки писма“ покажа дека шумите со многу видови дрвја растат со побрзо темпо, складираат повеќе јаглерод и се поотпорни на штетници и болести.

Некои од критичните функции на шумите вклучуваат, но не се ограничени на, обезбедување живеалиште за други видови, олеснување на секвестрацијата на јаглеродот, поддршка на опрашувачите, заштита на почвата и подобрување на квалитетот на водата. Покрај подобрувањето на отпорноста на климата, шумите претставуваат „богати природни аптеки поради тоа што се огромни извори на планети и микробиолошки материјал со позната или потенцијална медицинска или хранлива вредност“, според студија од 2010 година. Предизвиците за „обезбедување здравје преку шумите“ се уништувањето на шумите, деградацијата на биолошката разновидност и климатските промени.

„Време е човештвото да престане да го уништува биодиверзитетот и да ги зголеми глобалните напори за подобро да го заштити и да го подобри нашето знаење за неговите карактеристики“, рече Гати.

„Ако сакаме да ја заштитиме разновидноста на дрвјата и неверојатната биолошка разновидност поврзана со нив, веднаш треба да го запреме уништувањето на шумите и деградацијата на шумите и да почнеме да ги сметаме шумите како недопирливи екосистеми кои заслужуваат заштита, како коралните гребени“, истакна тој.