Хуманитарен новогодишен базар со Х.Е.Р.А во Котур

Невладината организација Х.Е.Р.А го организира својот прв новогодишен базар кој ќе се случи на 27 декември (четврток) во КОТУР со една главна цел – да се соберат средства за младинските центри „Сакам да знам“ на Водно и во Шуто Оризари.

Младинските центри со години им обезбедуваат бесплатни услуги, прегледи, советувања и тестирања за сексуално преносливи инфекции на луѓето од ранливите и маргинализираните групи. Во изминативе десет години, преку овие центри се обезбедени над 80.000 услуги за повеќе од 25.000 луѓе. Од нив, 70% биле млади луѓе на возраст до 30 години кои доаѓаат од социјално исклучени или ранливи групи, а 20% биле студенти и средношколци.

Ќе можете да се купат рачно изработен накит и облека, фотографии и дигитал арт од следните познати млади уметници:

Popcorn Skate Co.
Ivan Petrushevski-Флим
MightyJewelry
Pocket Gallery
Em Ellephantski
Nina Simovska
@Factory Girl (Ивана Секулоска)
Gorjan V. Prozus
Маја Балша

Собраните средства ќе бидат наменети за тестирања за ХИВ и за сексуално преносливи инфекции кај социјално ранливите групи.