Хипнотизирачки настап на Simple Minds во Скопје

Како и пред осум години (кога за прв пат дојдоа во Скопје), така и сега, Simple Minds направија фантастичен концерт. Овој пат со промоција на нивниот албум со најголеми хитови „Celebrate“, имаа одлична прослава на својата 35 годишна кариера.

Хипнотизирачки настап на Simple Minds во Скопје

На сцената, како што беше и најавено,  се појавија околу 21.30 часот и приредија двочасовна забава. Концертот го отворија со последниот сингл „Broken Glass Park“ и продолжија со еден од нивните големи хитови „Waterfront“. Македонската публика реагираше еуфорично и со голем ентузијазам. Понатаму ги изведоа и хитовите „Hypnotyze“, „Let there be love“„Promised you a miracle“„Mandela Day“„She’s a river“ и „Someone Somewhere in Summertime“.

Martin StojanovОчекувано, врвот на концертот беше изведбата на „Don’t you (Forget about me)“. Исполнетите трибини се кренаа на нозе и целата сала почна да пее во еден глас. Фронтменот Џим Кер за време на фамозното „Ла Ла Лааааа“ од песната повторуваше: „Ми ја земате работата“ и „Јас треба на на вас да ви платам за ова“ од преголемо задоволство.

Крајот на шоуто го одбележа изведбата на уште еден голем хит „Alive and Kicking“. Публиката ја очекуваше и „Belfast Child“, која за жал на многумина, не беше изведена. Концерт за уживање, без сценски егзибиции и посебни ефекти, едноставно Simple Minds и публиката е впечатокот од овој концерт.

Како пред група на Simple Minds се појавија Мизар, кои заедно на сцената со Сашо Гигов – Гиш ги изведоа нивните најголеми хитови, како што се „Почесна стрелба“ и „Дождот“.

Николај Митрески