„Халуцинира“ е Збор на годината според речникот на Кембриџ

Речникот „Кембриџ“ го избра „Халуцинира“ за Збор на годината 2023 – глагол кој годинава се здоби со дополнително значење.

Оригиналната дефиниција на избраниот збор значи „ да гледаш, слушаш, чувствуваш или мирисаш“ нешто што не постои, најчесто поради „здравствена состојба или користење наркотични средства“. Сега зборот има дополнително значење поради системите за вештачка интелигенција како ЧетГПТ, кои генерираат текст што го копира пишувањето на луѓето, односно „халуцинираат“ и создаваат вештачка интелигенција.

Зборот бил избран бидејќи новото значење „ја фаќа суштината на причината поради која луѓето зборуваат за вештачката интелигенција“, се вели во објавата на речникот.

Вештачката интелигенција е „силна“ но „далеку од совршена“ алатка „со која сите уште учиме како да комуницираме безбедно и ефективно – ова значи дека сме свесни за потенцијалните сили и моменталните звуци“.

Халуцинациите на вештачката интелигенција не потсетуваат нас, луѓето, дека сѐ уште треба да го зголемиме нивото на критичко размислување на алатката. Големите јазични модели се точни колку што се точни алгоритмите од кои учат“, се вели во објавата.

Хенри Шевлин, ВИ етичар на Универзитетот Кембриџ, изјавил дека е „впечатливо“ што наместо да се избираат компјутерски термини како „грешки“ или „бубачки“ за да се опишат грешките што ги прават моделите, тимот „Кембриџ“ речникот одлучил на избере „живописен психолошки глагол“.

Според Шевлин,  тоа може да биде затоа што „системите е многу лесно да се перцепираат како човечки и се третираат како да имаат свој ум“.

Одлуката на Кембриџ следи откако речникот „Колинс“ за свој Збор на годината го избра терминот „вештачка интелигенција“.