Грчки новинари од приватни телевизии протестираа поради страв од загуба на работните места

Речиси 200 грчки новинари и вработени во приватни телевизии одржаа мирен протест пред канцеларијата на премиерот Алексис Ципрас поради страв од загуба на работните места при реорганизацијата во радиодифузијата.

Шеесетина демонстранти го пробија полицискиот кордон за да закачат протестен банер на оградата на зградата.

Демонстрантите велат дека речиси 2 000 работни места ќе бидат изгубени во пет од седум во моментов функционални телевизиски станици кои не обезбедиле лиценци на аукција за радиодифузни права што се одржа минатиот месец.

Владата на Ципрас стави само четири лиценци на продажба, собирајќи 246 милиони евра. Тие ќе стапат на сила во декември.