Граѓанските здруженија бараат да запре специјалната војна против граѓанското општество

Во пресрет на одбележувањата на важни меѓународни датуми, како што се Меѓународниот ден на мирот, 21 септември, Меѓународниот ден на толеранцијата, 16 ноември и Меѓународниот ден на човековите права, 10 декември, дваесетина граѓански здруженија ја повикаа власта да престане со специјалната војна против граѓанското општество и да им даде простор на слободната мисла и делување.

ја повикуваме власта да престане со специјалната војна против граѓанското општество и да им даде простор на слободната мисла и делување

Радио МОФ интерално пренесува дел од соопштението:

„Системскиот напад на граѓанското општество во целост, а особено на активистите за човекови права, новинарите, интелектуалците и уметниците е без преседан. Во последно време тие напади се заоструваат преку крајно вулгарните дисквалификации, лаги и манипулации кои имаат за цел да се дискредитира секој обид да се мисли и говори поинаку од власта.

Човековите права, стабилноста и мирот во Република Македонија се во загрижувачки лоша состојба. Тоа е констатација на сите релевантни организации и институции во светот и кај нас. Овие наоди за состојбите во земјава се поткрепени и со меѓународните индекси за одредување на степенот на демократијата, владеењето на правото и човековите права, слободата на говорот и медиумите, како и индексот за мир и стабилност, во кои Република Македонија редовно бележи стрмоглав пад. Граѓанските организации во земјата со години алармираат на загрозувањето на демократијата и човековите права, но тие остануваат невидливи за јавноста поради масивната контрола на медиумите од страна на власта.

Институциите се злоупотребени и целосно партизирани и работат исклучиво во интерес на партиите на власт. Границата меѓу институциите на државата и партиите на власт е избришана. Изборниот систем е целосно корумпиран и во спротивност со основните демократски принципи, правила и законитост.

Политичкиот дијалог е мртов со години, а нашата земја се вброи меѓу малкуте европски држави во кои се констатира постоење на политички затвореници и каде стравот да се проговори пред отворената закана од прогон и други видови притисоци од власта е силно присутен насекаде.

Полицијата е милитаризирана и излегува на улиците со оклопни возила на кои се монтирани митралези, во полна воена опрема и не се воздржува од употреба на сила и бруталност за да спречи или задуши мирни протести.

Национализмот и верската нетрпеливост што ги промовираат двете партии на власт преку злоупотреба и контрола на институциите, помалите партии и медиумите предизвикува поделби, тензии и насилство меѓу етничките и верските заедници во земјата.

Сето тоа го загрозува мирот, стабилноста и угледот на Република Македонија“, се наведува во соопштението каде се повикуваат сите граѓанки и граѓани на земјава да дадат поддршка на мирот, толеранцијата и почитувањето на човековите права и слободи.