Градинарска герила на Слоу фуд – „Фрли цветна бомба“ на јавни места

Слоу фуд започна предизвик во кој учесниците имаат задача да направат „цветни бомби“ (мешавина од семиња од диви цвеќиња, глина и почва) и да ги фрлат во својата градина или на јавни места на Светскиот ден на пчелите, 20 мај.

Оттаму појаснуваат дека инсектите како што се пеперутките, пчелите и бумбарите играат клучна улога во одржувањето на биодиверзитетот и одржувањето на системот на храна, со опрашување на култури кои завршуваат како храна на трпезите. Без нив, посочуваат од Слоу Фуд, голем број диви и култивирани растителни и животински видови повеќе нема да постојат. Сепак, забележуваат дека индустриските монокултури и употребата на токсични пестициди го намалуваат бројот на опрашувачи со застрашувачка брзина.

„Слоу Фуд реши да го организира „Предизвикот за цветна бомба“, кој ќе биде ставен под центарот на вниманието, европската кампања која е блиска до срце: Европската иницијатива за граѓани (ECI) „Спаси ги пчелите и земјоделците“. Поддржана од стотици организации ширум Европа, таа кампања има за цел да собере 1 милион потписи низ цела Европа за да ги обврзе институциите на ЕУ да го решат нашето клучно барање: земјоделство пријателско за пчели во Европа што ги почитува земјоделците, потрошувачите, животните и планетата. Нашата цел со предизвикот „Цветна бомба“ е да ја подигнеме свеста за драматичното опаѓање на опрашувачите и биолошката разновидност заради употреба на токсични пестициди и монокултури и да ги охрабриме луѓето да преземат активности за подобра иднина, со потпишување на ECI“, се вели со нивното соопштение, а во тек е и петицијата „Да ги зачуваме пчелите и фармерите“.

„Цветна бомба е топче составено од комбинација на компост, глина и семиња. Компостот и глината имаат улога на носители на семињата, така што тие можат да се лансираат преку sидови или огради и во недостапни области како што се запуштени локации или железнички пруги“, објаснуваат од Слоу Фуд.

Цветните бомби може да се лансираат насекаде, каде што има почва за подлога како на пример домашни градини, прозорски саксии или зеленчукова лепенка, меѓи и мрежни патеки околу град или село, урбани зелени покриви, шупи, низ прозорец на воз, автомобил и автобус , па и запуштени области.

„Ве охрабруваме да користите семе од диви цвеќиња во вашите цветни бомби за да имате повеќе шанси да привлечете опрашувачи. Зошто? Видовите на диви цвеќиња се природни или натурализирани растенија кои растат сами, без одгледување и помош. Многу опрашувачи исто така потекнуваат од областа и ќе бараат растенија кои растат во нивната природна околина. Тоа е дел од планот на природата: Дивите цвеќиња и опрашувачи имаат потреба едни од други за да преживеат“, велат од Слоу Фуд.

Тие ги повикаа граѓаните од 20 до 23 мај да се фотографираат со нивните цветни бомби, да ги фрлат наоколу и да споделат на социјалните мрежи со хаштагови #FlowerBombChallenge и #SaveBeesandFarmers.