„Горди сме со вакви умови“ – македонските ученици со медали од Балканската олимпијада на средба во МОН

„Медалите се заслужена награда за нивното посветено учење и желбата секој ден да откриваат се повеќе од чудесниот свет на математиката. Тоа ве вброи меѓу најдобрите на Балканот, сите се радуваме со вашиот успех“, со овие зборови Министерката за образование и наука Мила Царовска ги пречека учениците кои освоија златен, сребрен и два бронзени медали на Јуниорската балканска математичка олимпијада.

Младите натпреварувачи од С. Македонија учествуваа на олимпијадата за ученици до 15,5 години, каде виртуелен домаќин беше Грција, односно Грчкото математичко друштво. Македонската екипа беше избрана преку систем на натпревари, кои секоја година ги реализира Сојузот на математичари на Македонија.

Во македонската екипа беа Дамјан Давков ученик од VII одделение при ООУ „Ванчо Прке“-Штип, Никола Спировски ученик од IX одделение при ОУ „Ј. Х. Песталоци“-Скопје, Марија Атанасова ученичка од IX одделение при ООУ „11 Октомври“-Скопје, Матеј Гелев ученик од IX одделение при ООУ „Блаже Конески“-Велес, Никола Цветаноски ученик од IX одделение при ООУ „Ѓорѓија Пулевски“-Скопје и Емилија Николовска ученичка од IX одделение при ООУ „Григор Прличев“-Охрид.  Водач беше Делчо Лешковски, а заменик водач Борче Јошевски. Освојувачи на медалите во конкуренција на ученици од 10 балкански држави и 8 други држави-гости, се: Никола Спировски-златен медал, Дамјан Давков-сребрен медал, Никола Цветаноски-бронзен медал и Марија Атанасова-бронзен медал.

„Државите кои имаат вакви умови треба да се горди, но истовремено и да вложуваат во нивниот развој, затоа што младите научници се тие што државата ја движат напред. Ги охрабруваме сите ученици да вложуваат во себе и во своето знаење, затоа што времиња како ова сега, ја покажуваат важноста на науката. Како Министерство за образование и наука ќе направиме сè да им помогнеме на младите во остварувањето на нивните цели“, рекла Царовска на средбата.