Google создаде робот кој црта портрети

Google претстави неколку експерименти за Android оперативниот систем на Mobile World Congress во Барселона, со цел да се види што се може да се направи од мобилните уреди.

Една од повпечатливите креации е мал робот кој црта цртежи од портрет-фотографии направени со Android телефон.

Google’s magic drawing robot is amazing!#MWC16

Posted by The Next Web on Monday, February 22, 2016

„Сетапот“ е Android телефон поврзан на IOIO уред, кој контролира молив со помош на мотори. Резултатот се еднолиниски цртежи генерирани од алгоритам и нацртани онака како што изгледаат на телефонот.

Потребни се околу пет минути за роботот да ја нацрта фотографијата. Роботот кој црта не е комерцијален проект, туку само експеримент на Google направен за забава и кој служи да покаже што сѐ може да се направи со обичен смартфон.