Google пребарувања што откриваат предрасуди

Автоматското пополнување на фразите кои ги пребаруваме во Google (autocomplete) честопати знае да ги открие апсурдните уверувања кои владеат кај луѓето. Предрасудите вклучуваат давање колективни карактеристики на цели групи луѓе, па и цели народи. Еве што мислат голем број од американските корисници на интернет за некои светски нации:

Дали Кинезите се бели, невоспитани, паметни или Азијци?

Google пребарувања што откриваат предрасуди

Швеѓаните се високи, имаат коцкести глави, но се и среќни и исончани

Google пребарувања што откриваат предрасуди

Израелци – дали се бели, расисти, прекрасни или опседнати со Тони Сопрано?

Google пребарувања што откриваат предрасуди

Зошто Канаѓаните се плашат од темница, зошто се толку арогантни и здодевни, но и фини?

Google пребарувања што откриваат предрасуди

Британците се груби, лути и злобни кон Американците, но нивниот акцент е привлечен

Google пребарувања што откриваат предрасудиДали Французите се бањаат? Дали сакаат Мексиканци? Носат ли беретки?

Google пребарувања што откриваат предрасуди

Италијанците се гласни, злобни и мрачни, меѓу другото

Google пребарувања што откриваат предрасуди

Турците се активни на Фејсбук, изгледаат бели, мразат Ерменци и имаат големи носови

Google пребарувања што откриваат предрасуди

Јадат ли луѓето од Тајланд кучиња и мачки?

Google пребарувања што откриваат предрасуди

Иранците го мразат Исламот?, но и Америка и Израел

Google пребарувања што откриваат предрасуди

Русите се лоши возачи, настрана од тоа што се луди и не сакаат хомосексуалци

Google пребарувања што откриваат предрасуди