Голф терен ги критикува капитализмот, миграцијата и полициската бруталност

Leisure Land Golf, кенцептуална изложба на Даг Фишбоун која прв пат била претставена на Биеналето во Венеција во 2015, ќе биде отворена во Нотингем од месец април.

Ова креативно дело е комбинација од терени за мини голф на кои посетителите можат да играат, и уметност која ги критикува најголемите глобални проблеми на денешницата.

Фишбоун поканил десет уметници да придонесат кон проектот, и за неговите потреби ги истражувал потемните страни на индустријата на забава и релаксација.

 

„Отсекогаш сум сметал дека мини голфот може да биде одлична форма за уметност, бидејќи е тродимензионален и интерактивен. Но, вообичаено терените се многу конзервативни, има воденица или делфин, ништо што е уметнички предизвикувачко“, вели уметникот.

„Ова е еден начин да се прикаже политичка уметност на начин кој не е пресериозен“, додава.

Неговата скулптура е модел на потонатиот брод Коста Конкордија, симбол на капитализмот, работничките права и, како што вели, „лошиот менаџмент и слепоста за екологијата“.

 

Друга скулптура од Џон Акомфра бара од посетителите да го наместат лицето над фигура која клечи и носи качулка, а е инспирирана од смртта на Афро-американци убиени од полицијата во САД.

Скулптурата на Јинка Шонибаре, номиниран за Тарнер наградата, е облак-печурка од фудбалски топки прекриени со африкански текстил, со која потенцира како може да се судрат фудбалот и економијата.

Во изложбата има и скулптури од Хајтан Пател, Ејал и Инес Вајсман, и други познати скулптори.

Извор: Guardian