„Гардијан“: Американската НСА дневно следела по 200 милиони СМС пораки

Американската Агенција за национална безбедност (НСА) дневно ширум целиот свет следела по околу 200 милиони кратки пораки на мобилните телефони, преку кои дознавала за плановите на луѓето за нивните патувања, контакти и трансакции со кредитните картички, објави британскиот весник „Гардијан“.

„Гардијан“: Американската НСА дневно следела по 200 милиони СМС

Програмата на НСА со кодно име „Дишфаер“ во „голема мерка собирала се што е можно“, наведува весникот, повикувајќи се на истражување што го спровеле заедно со телевијата Канал 4, врз основа на документи што ги обелодени поранешниот соработник на НСА, Едвард Сноуден, кој во моментов се наоѓа во Русија.

Според „Гардијан“, овие документи исто така покажуваат дека британскиот Владин штаб за комуникации, односно службата за електронска шпионажа, ја користела базата со податоци на НСА за да обезбедува информации за комуникациите на луѓето во Обединетото Кралство.

„Гардијан“ потенцира дека од базата на податоци биле извадени или „минимизирани“ информациите за комуникациите на телефони од САД, додека броевите од други земји, вклучувајќи ја и Велика Британија, биле веќе обезбедени.

Во април 2011 година програмата „Дишфаер“ собирала просечно по 194 милиони СМС, меѓу кои и од лица кои не биле осомничени за незаконски активности.