[Галерија] Запрепастувачки фотографии од загадување низ светот

Загадувањето на природата низ целиот свет и натаму галопира со алармантна брзина – речиси и да не постојат делови од светските мориња и океани кои не се загадени со пластика и друго ѓубре кое потекнува од човечки активности. Ако на ова се додадат и нафтените излевања и постојаното уништување на шумите и природните средишта на животните, јасно е дека алармот за зачувување на планетата мора да биде вклучен најсилно досега.

Во овие фотографии, забележан е уништувачкиот однос на човекот кон природата – тие мора да ни служат како сериозно предупредување за иднината.

Сурфер „јава“ на бран пон со ѓубре на островот Јава, најнаселениот светски остров

Сурфер „јава“ на бран пон со ѓубре на островот Јава, најнаселениот светски остров

Албатрос угинат од јадење пластика на островите Мидвеј во пацификот

Албатрос угинат од јадење пластика на островите Мидвеј во Пацификот

Фоките не се сигурни во сопствениот хабитат

Фоките не се безбедни и страдаат во сопствениот хабитат

Желка заробена во пластика не можела правилно да порасне

Желка заробена во пластика не можела правилно да порасне

Птица во нафтена дамка

Птица во нафтена дамка

Нафтеното поле Кен Ривер во САД, кое се експлоатира од 1899

Нафтеното поле Кен Ривер во САД, кое се експлоатира од 1899

Пејзаж преполн со ѓубре во Бангладеш

Пејзаж преполн со ѓубре во Бангладеш

[Галерија] Запрепастувачки фотографии од загадување низ светот

Лажен пејзаж за туристи во Хонг Конг

Загадување на воздухот во Кина

Загадување на воздухот во Кина

[Галерија] Запрепастувачки фотографии од загадување низ светот

Дете пие вода покрај загаден поток во провинцијата Јунан во Кина

Работник чисти угинати риби во кинеската провинција Хубеи

Работник чисти угинати риби во кинеската провинција Хубеи

Човек чисти нафтена дамка во кинеското пристаниште Далиан

Човек чисти нафтена дамка во кинеското пристаниште Далиан

Дете плива во загаден резервоар во Пингба, Кина

Дете плива во загаден резервоар во Пингба, Кина

Панорама на Мексико Сити, град со 20 милиони жители

Панорама на Мексико Сити, град со 20 милиони жители

Желка заробена во пластика

Желка заробена во пластика

Штрк обвиткан во пластична кеса

Штрк обвиткан во пластична кеса

Фока со муцка заробена во пластичен отпад

Фока со муцка заробена во пластичен отпад

Ова дете го поминува денот барајќи пластика која ја продава за о.30 центи за килограм, за да го прехрани семејството

Ова дете го поминува денот барајќи пластика која ја продава за 35 центи за килограм, за да го прехрани семејството

Птица во нафтена дамка

Птица во нафтена дамка

Пингвини прекриени со нафта

Пингвини прекриени со нафта

Дете плива во загадена вода во Индија

Дете плива во загадена вода во Индија

Коала која го изгубила домот во сеча во Австралија

Коала која го изгубила домот во сеча на шума во Австралија