[Галерија] Задната страна од најпознатите уметнички слики на светот

Од „Мона Лиза“ на Да Винчи, до „Ѕвездената ноќ“ на Ван Гог, бразилскиот уметник Вик Муниз ги буквално ги покажува невидените страни на ремек-делата стари со векови.

На задната страна на „Мона Лиза“ има порака на која пишува „одовде нагоре“, „Лукреција“ на Рембрант е зашрафена со делови од автомобил, а „Црвеното студио“ на Матис  е покриена со мрежа за кокошарник, пренесува Guardian.

Ова се некои од „откритијата“ кои можат да се видат на изложбата во галеријата Мавритшуис во Хаг. Таа од поразлична перспеиктива ги прикажува некои од најпознатите слики на светот. Името на изложбата на Муниз е „Verso“, што значи „позадина“ на португалски.

 

 

„Мона Лиза“ на Да Винчи

„Мона Лиза“ на Да Винчи

„Ѕвездена ноќ“ - Ван Гог

„Ѕвездена ноќ“ – Ван Гог

„Лукреција“ - Рембрант

„Лукреција“ – Рембрант

Verso 4 Goldfinch_8x10_300dpi

„Илха Итамарака“ - Пернамбуко

„Илха Итамарака“ – Пернамбуко

„Час по анатомија“ - Рембрант

„Поглед кон Делфт“ - Вермир

„Поглед кон Делфт“ – Вермир