[Галерија] Волонтери го чистат отпадот на туристичките локации во Охрид

Иницијативата „Чист Охрид“ викендов ја одржа својата 13 акција, во која волонтерите ја чистеа тревната површина над плажата Немо, која автомобилите ја користат како паркиралиште и никој не внимава каде го остава отпадот. Од иницијативата посочуваат проблемот го влошува и недостигот од канти за отпадоци на овој простор.

„На локацијата беа собрани 7 вреќи најразличен отпад, меѓу кои најбројни беа пластичните шишиња и влажните марамчиња, но и презервативите, што сметаме дека е алармантно од аспект на ризиците по здравјето кои може да ги донесе ваквиот вид отпад доколку не е соодветно складиран“, велат од иницијативата.

Тие апелираат до надлежното комунално претпријатие активно да се вклучи во чистење на овој дел.

„Охрид е најпознатата туристичка дестинација во Македонија а имиџот кој го оставаме создава лош впечаток кај туристите, и непријатно чувство кое го носат со себе во нивните матични земји. Да размислуваме долгорочно, за природата и нашата иднина! За убав и чист Охрид,“ додаваат од „Чист Охрид“.

1

2

3

4

5

6