[Галерија] Улична уметност што го маѓепсува светот

Излезете околу вашиот најблизок центар или град, она што ќе го видите е веќе добро познато – облакодери, згради, куќи. Урбаната убавина денес ја гледаме во многу различни форми и големини, но и покрај тоа што речиси сите се во прекрасна форма, обоени се во мала палета на бои, сива, кафеава, бордо, темни и секојдневни нијанси.

[Галерија] Улична уметност што го маѓепсува светот

Можеби тоа е една причина зошто постојат уличните артисти. Опремени со спрејови во боја, фарби, шаблони, налепници и многу други алатки, уличните уметници имаат талент за преобразување на најдосадното од урбаниот центар со моќта на нивните неверојатни бои. Нивното дело е многу повеќе од само нивниот потпис, денешните сликари ги украсуваат масивните структури, почнувајќи од мостови до облакодери. Со цртани ликови, реални, апстрактни па дури и политички мотиви, светот на уличната уметност е една богата и сложена тема која ги потиснува сите граници на модерната уметност.

„Веќе неколку децении познати за светот, уличните уметници се многу моќни и претставуваат влијание за денешните архитекти”, велат Џејми Ројо и Стивен Харингтон, луѓето зад „Brooklyn Street Art“.  Хафингтонпост  направи избор од дела на повеќе уметници кои го освојуваат светот во бои.

1. Jaz (Аргентина)

[Галерија] Улична уметност што го маѓепсува светот

2. Os Gemeos (Бразил)

[Галерија] Улична уметност што го маѓепсува светот

3. ROA (Белгија)

[Галерија] Улична уметност што го маѓепсува светот

4. C215 (Франција)

[Галерија] Улична уметност што го маѓепсува светот

5. Reka (Германија)

5

6. Phlegm (Лондон)

6

7. Escif (Шпанија)

7

8. Aakash Nihalani (Њујорк)

8

9. Moneyless (Италија)

[Галерија] Улична уметност што го маѓепсува светот

10. Ganzeer (Египет)

[Галерија] Улична уметност што го маѓепсува светот

11. Tellas (Италија)

[Галерија] Улична уметност што го маѓепсува светот

12. Blu (Италија)

[Галерија] Улична уметност што го маѓепсува светот

13. Swoon (Њујорк)

[Галерија] Улична уметност што го маѓепсува светот

Превод: Франка Граждани