[Галерија] Убавината на „нанотектурата“

Од тунел од играчки за пливање на надувување, до хотелски соби направени од големи бетонски цевки – оваа фотогалерија содржи 12 впечатливи структури кои ја слават „нанотектурата“, односно архитектурата на малите предмети.

„Сакав да покажам дека големината не е бариера за креативноста. Всушност, вистината е всушност сосема обратна“, вели Ребека Рок, автор на новата книга „Нанотектура: Минијатурни градби“.

„Малите архитектонски дела можат да бидат многу експресивни, експериментални и пристапни“, вели таа.

TuboHotel

Т3arc – Мексико (2010)

Instant housing

Винфрид Бауман – Германија (2001)

Sling Swing

WMB Studio – Канада (2015)

Skating Shelters

Рatkau Architects – Канада (2011)

Inflatable Space

Пентинен Шоне – Велика Британија (2010)

Walden

Нилс Холгер Мурман – Германија (2006)

Hello House

Oof! Architecture и Роуз Нолан – Австралија

Mirrored Tree House

Tham and Videgard Arkitekter – Шведска (2010)

Serpentine Pavilion 2002

Тојо Ито – Велика Британија (2002)

Павилјон за истражувања на Универзитетот на Штутгарт

ICD and ITKE – Германија (2011)

Spacebuster

Raumlabor – САД (2009)

Извор: ВВС