[Галерија] Совршени примери на југословенската архитектура во МоМа

Новата изложба во Музејот за современе уметност, МоМа во Њујорк, се осврнува на периодот на интензивна градба во некогашна Југославија, во периодот од 1948, па се до 1980 година. Истовремено, во рамки на овој проект се прикажани и архитектонските достигнувања од земјава.

Гардијан (сити) во својата галерија по тој повод, издвојува неколку дела од овој период, меѓу кои и две од Македонија.

1.Споменик за битката на Сутјеска, Босна и Херцеговина

2.Плоштадот на револуцијата, Љубљана

3.ТВ кулата Авала, Србија

4.Споменикот во Петрова Гора, Хрватска

5. Споменикот на паднатите борци во НОБ, Словенија

6.Националната универзитетска библиотека во Приштина

7. Поштата во Скопје

8.Блокот Браќа Борозан во Сплит

9.Кулата Ѕ2 во Љубљана

10.Белата џамија во Восоко, БиХ

11. Споменикот Илинден во Крушево