[Галерија] Седум загрозени животни кои (скоро) ги собира во еден вагон

Некои видови животни се толку блиску до изумирање што секој преостанат примерок може да го собере во еден вагон од њујоршкото метро.

Овој проблем сликовито е прикажан низ илустрациите на Мона Чалаби за Гардијан, додека сите податоци и проценки за преостанатиот број ретки животни се земени од Црвената Листа на Меѓународна заедница за заштита на природата.

Седумтте илустрации можете да ги погледнете во продолжение. Листата започнува со 63-те преостанати јавански носорози во светот, а завршува со 29-те гуамски рибарчиња.