[Галерија] Протест за воздух во населбата Железара

Повеќе од 200 граѓани, пред се млади луѓе од населбите околу индустрискиот комплекс „Железарница“ денеска излегоа на протест револтирани од загадувањето и издувните гасови кои излегуваат од фабричките оџаци.

[Галерија] Протест за воздух во населбата Железара

Со протестот насловен  „Стоп за фабриката Железара“ и блокирање на улицата што води кон индустрискиот комплекс, тие уште еднаш побара да не се пролонгираат роковите за поставување филтри, откако и покрај тоа што рокот за воведување на еколошки стандарди беше 1 април, Владата на загадувачите им дозволи и понатаму да работат.

Граѓаните кои излегоа на протестот велат дека не сакаат фабриките како Макстил да се затворат, но бараат сопствениците да стават филтри, а не како што велат да се богатат преку нивното здравје.  Во продолжение и може да ги погледнете фотографиите кои екипата на Радио МОФ ги направи на протестот:

[Галерија] Протест за воздух во населбата Железара

[Галерија] Протест за воздух во населбата Железара

[Галерија] Протест за воздух во населбата Железара

[Галерија] Протест за воздух во населбата Железара

[Галерија] Протест за воздух во населбата Железара

[Галерија] Протест за воздух во населбата Железара

[Галерија] Протест за воздух во населбата Железара

[Галерија] Протест за воздух во населбата Железара

[Галерија] Протест за воздух во населбата Железара

[Галерија] Протест за воздух во населбата Железара

OLYMPUS DIGITAL CAMERA