[Галерија] Преку стрипови до родова еднаквост

Како луѓето можат да се зборуваат за родовата еднаквост и правата на жените, без користење на зборови? Можеби со стрипови и карикатури.

[Галерија] Преку стрипови до родова еднаквост

Тоа го направија Европејците на возраст од 18-28 кои аплицираа на натпреварот спонзориран од ОН наречен “Gender Equality: Picture It!”.

[Галерија] Преку стрипови до родова еднаквост

 

 

 

[Галерија] Преку стрипови до родова еднаквост

Жирито составено од професионални стрип уметници, експерти за родова еднаквост и комуникациски експерти ги избра победниците. Финалистите добија парични награди, додека цртежите ќе бидат објавени во брошура и ќе бидат поставени на изложба.

[Галерија] Преку стрипови до родова еднаквост

 

[Галерија] Преку стрипови до родова еднаквост

Натпреварот е дел од одбележувањето на 20-годишнината од Пекиншката платформа на ОН за акција, која во 1995 година постави агенда за зајакнување на жените во 12 критични области, вклучително и образованието и човековите права.

Извор: share.america